dinsdag 12 februari 2013

aardcontrole units vrachtwagens

De statische lading die wordt opgebouwd tijdens verlading van tankwagens in potentieel gevaarlijke (ATEX) omgevingen vormt een enorme bedreiging op vlak van veiligheid. Eén statische vonk kan de aanleiding zijn voor een enorme explosie van gassen en/of stof.
Ter beveiliging wordt in zulke omgevingen een aarding aangelegd bij de vrachtwagens, die de statische ladingen afvoert naar de aarde.
Omdat deze aarde zo kritisch is op vlak van veiligheid, leggen normen ons op om deze verbindingen te controleren met behulp van aardcontrole.
Er kan hier voor verscheidene oplossingen gekozen worden:
Newson Gale - Bond-Rite
Deze unieke aardcontrolesystemen controleren de ohmse weerstand van de verbinding tussen de vrachtwagen en de aarde, en beschikken NIET over een vrijgavecontact. Deze weerstand moet 10 Ohm of lager zijn in het gehele aardingscircuit.
Deze systemen kunnen gevoed worden met een batterij in een speciale aardingsklem (Bond-Rite), alsook met een batterij of externe voeding in een kastje tegen de muur (Bond-Rite REMOTE EP). Ook het doorlussen van objecten kan met behulp van deze systemen gecontroleerd worden (Bond-Rite EZ)
Newson-Gale - Earth-Rite
Deze aardcontrolesystemen controleren de ohmse weerstand van de verbinding tussen de vrachtwagen en de aarde, en beschikken WEL over een vrijgavecontact. In principe is de werking van deze systemen dezelfde, en afhankelijk van opties en de locatie van installatie kan gekozen worden voor verschillende modellen.
Het Earth-Rite TELLUS resistief systeem is een instapmodel.
De opvolger hiervan is het Earth-Rite PLUS resistieve systeem.
Indien u extra veiligheid wil invoeren, kan u voor het Earth-Rite RTR resistief/capacitieve systeem kiezen. Dit is vandaag de dag het meest gangbare voor de aardingscontrole van vrachtwagens in potentieel explosieve omgevingen. Dit systeem heeft een extra optie genaamd "Tri-mode technology". Deze technologie kan detecteren of het systeem werd verbonden met de vrachtwagen, alsook of het systeem zelf goed verbonden is met de aarde.
Indien u de statische aarddetectie van meerdere verladingsstations wil combineren in 1 systeem, kan u kiezen voor het resistief Earth-Rite MULTIPOINT systeem, waar u tot 8 verschillende vrachtwagens kan controleren met 1 systeem.
Ook aardingssystemen die gemonteerd worden op de vrachtwagens (Earth-Rite MGV), kunnen aangeboden worden. Deze systemen werken ook zowel resistief als capacitief. De "Tri-Mode technology" zorgt ervoor dat de klem waarmee u de aarde aanlegt aan de aarde niet hoeft verbonden te worden met een "propere" aarde. Het systeem detecteert zelf of alles goed verbonden is met de échte aarde.
Hierdoor is men altijd zeker dat er een goede verbinding is, ook al sluit men de tang aan op een niet geverifieerde aarde. Mede hierdoor is dit aarddetectiesysteem momenteel enorm in trek.

 
Voor een overzicht van alle systemen kan u terecht op volgende link:
Uiteraard kan u ons ook steeds contacteren voor meer info.
info@athex.eu - TEL: +32 (0)3 653 21 82